Hout nieuws!

Hout is een prachtig natuurproduct en ideaal voor het maken van muziekinstrumenten. Helemaal voor blokfluiten. Maar niet iedere houtsoort geeft dezelfde klank. Zo geven lichte houtsoorten een iets zachtere klank. Donkere houtsoorten geven een sterkere, stevige klank. Voor de sopraanblokfluit , die vanwege zijn  bouw vrij doordringend klinkt, kan een lichte houtsoort wat prettiger klinken dan een donkere houtsoort. Voor een tenorblokfluit, die van zichzelf meer ingetogen klinkt, kan het juist mooi zijn om een donkere houtsoort, zoals palissander, te kiezen. Zo klinkt de tenor wat steviger. 

Muziek

Afhankelijk van het te spelen muziekstuk zou je zelfs kunnen kiezen voor een bepaalde houtsoort. Veel blokfluitisten hebben daarom fluiten van verschillende houtsoorten. Zij kiezen voor het ene stuk juist die bepaalde fluit van dat houtsoort en voor een ander stuk een andere fluit.

Medaille

Is er ook een ander kant van de medaille?

Jazeker is die er. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. De andere kant is het prijskaartje. Hoe donkerder hoe duurder!

Maar je hoeft natuurlijk niet te beginnen met een dure blokfluit. Een houten altblokfluit is al te koop tussen de €150 en €250.

Blokfluitbouwer

Blokfluiten kunnen gemaakt worden in een fabriek. Aan de lopende band. Maar je kunt ook een blokfluit laten bouwen door een blokfluitbouwer. Deze gaat dan speciaal voor jou aan de slag.

Het is erg leuk om een hand gebouwde blokfluit te hebben en te bespelen. Ikzelf heb twee hand gebouwde fluiten. De gedachte dat ‘deze fluiten er niet geweest zouden zijn als ik de opdracht niet had gegeven’ is  erg leuk en speciaal. Daarbij komt dat ik door de jaren heen de verandering van hout bij deze fluiten nauwkeurig kan gadeslaan. Zo viel het me laatst op dat de houttekening veel meer naar voren komt dan een paar jaar geleden.

Ik ken zelfs een bouwer waar je je eigen blokfluit kunt bouwen! Hoe leuk is dat!!!

Blokfluit proberen?

Bent u nu enthousiast geworden over het mooie houten instrument de blokfluit?  Wilt u ervaren wat voor prachtige tonen u uit zo’n fijn stukje hout kunt halen? Of u wilt beginnen met blokfluitles?

Een mailtje naar mij is genoeg. We kijken samen naar de mogelijkheden!

Voor aanstaande blokfluitisten die op deze blog reageren en bij mij op les komen, heb ik een klein cadeautje om te zorgen dat die mooie houten blokfluit het prima gaat doen!

Zelfs in deze tijden van coronacrisis kunt u beginnen met les zonder dat u daar voor de deur uit hoeft. Via Skype of Zoom is muziekles heel goed mogelijk. Als de fysieke lessen weer mogelijk zijn geef ik die op Muziekschool Da Capo in Schagen.

Vrijdag is blokfluitdag.

De muziekschool is goed bereikbaar, heeft een lift en een trap en bevindt zich op een rustig gedeelte van Cultuurhuis Markt 18.