
Welkom!
Dus jij wilt jezelf verbeteren in het spelen van toonladders?
Je hebt groot gelijk want toonladders zijn nu eenmaal de basis van muziek. Wist je dat veel muziek is terug te brengen is tot een toonladder of een gedeelte ervan?
Soms zijn toonladders, of gedeelte ervan, duidelijk aanwezig. Soms zijn ze mooi verpakt in omspelingen of variaties.
Daarom is het dus verschrikkelijk handig om kennis van toonladders te hebben en ze te kunnen spelen!
Je herkent ze dan ook veel eerder.
Veel muzikanten weten dit wel maar het ontbreekt ze vaak aan een gestructureerde methode om dat te leren en te oefenen.
Goed nieuws! Met de cursus “Tackel de Toonladders” heb jij een gestructureerde methode in handen waarmee je in 9 weken maar liefst 7 toonladders leert spelen.
Maar dat is nog niet alles.
Je leert bij “Tackel de Toonladders” ook hoe toonladers zijn opgebouwd. Je krijgt informatie over drieklanken en enige basismuziektheorie waar je eigenlijk niet buiten kunt.
Deze cursus is perfect voor elke muzikant die nog niet in de wereld van toonladders is gedoken of die die kennis misschien een beetje is kwijtgeraakt. Zelfs als je al een tijdje meedraait in het orkest, zul je enorm profiteren van wat deze cursus te bieden heeft! We gaan ervan uit dat je de grepen zelf kunt opzoeken of al weet, dus je kunt je volledig richten op het ontdekken van de magie van toonladders. Let op: er staan geen embouchure-technische adviezen of tips in deze cursus. Doe mee en laat je muzikale reis beginnen!
Toonladders zijn niet alleen de basis van muziek, ze helpen je ook om je muzikale vaardigheden te vergroten. Hierdoor speel je gemakkelijker en dat is iets waar we allemaal naar streven!
Na het voltooien van deze cursus ben je in staat om maar liefst zeven majeur toonladders met hun bijbehorende drieklanken te spelen. Je zult merken dat je hierdoor veel gemakkelijker speelt, wat het plezier in muziek maken alleen maar vergroot!
Elke week ontvang je een module per e-mail, die je kunt uitprinten of digitaal kunt bewaren. De cursus behandelt de toonladders aan de hand van notennamen, zonder noten. Oefening is essentieel, en dat is iets wat je zelf moet doen. Maar geen zorgen, de gestructureerde methode biedt je de nodige uitleg over toonladders en hun voortekens!
Harry (62 jr) heeft na een pauze van 40 jaar het trompet spelen weer opgepakt. Lees wat hij vindt van toonladders.
Hoe vind je het om toonladders te spelen op deze gestructureerde manier?
Aanvankelijk vond ik het oefenen van toonladders best een lastig onderdeel. Ik moest vooral goed nadenken over het gebruik van de ventielen op mijn trompet. Maar geleidelijk ontdekte ik de structuren in de vingerzetting en ontwikkelde een soort automatisme. Ik moest dus wel iets overwinnen, maar daarna kreeg ik er plezier in. Nu is het spelen van toonladders een vast onderdeel van mijn dagelijkse oefeningen geworden.
Wat levert je het spelen van toonladders je op?
Ik vind het prettig om te begrijpen hoe de opbouw van toonladders werkt (de muzikale spelregels). Deze theorie, gecombineerd met veel oefenen, zorgt ervoor dat ik nu met meer gemak door de bladmuziek lees. Door training bespelen mijn vingers de ventielen (bijna) automatisch.
Merk je verschil in het orkest nu je beter toonladders kunt spelen?
De bladmuziek van het orkest kan ik nu sneller lezen. Voorheen raakte ik al in de stress bij het zien van een paar kruizen of mollen aan de sleutel. Nu denk ik: “Aha, dit is geschreven in D, of Bes.” Dit geeft mij veel meer rust. De eerdere “worsteling in mijn hoofd” is veranderd in “genieten van muziek”
Wil jij ook geen stress meer tijdens de repetities?
Wil jij ook van “worsteling in je hoofd” naar “genieten van muziek”?
Schrijf dan nu in en Tackel de Toonladders!!!
Mijn naam is Astrid Gorter en het is mijn missie om iedere muzikant in Nederland beter te laten worden in het spelen van toonladders en daardoor betere muzikanten te worden.
Met ruim 25 jaar ervaring als dirigent en docent merk ik keer op keer dat veel muzikanten de toonladders niet geleerd hebben of vergeten zijn. Zonde! Want kennis van toonladders geeft meer inzicht in muziek en dat zorgt er weer voor dat je makkelijker kunt spelen. En als je makkelijker kunt spelen heb je ook meer plezier!